energiahatekony onkormanyzat

Közadatkereső logó

Kormányhivatal

Békés Megyei Kormányhivatal

Magyar Államkincstár

EMMI

BGA

Petőfi István Művészeti Iskola komplex energetikai fejlesztés

szechenyi 2020 ASP

szechenyi 2020

 mak

A gondtalan és csípésmentes kerti partik érdekében, június 29-én indul városunkban a csípőszúnyogok elleni védekezés❗️🦟

Az utóbbi hetek, talán áprilisi időjárást idézve szokatlanul hűvösen teltek és sok esőt hoztak. Ez egyrészt öröm a mezőgazdaságnak, másrészt bosszúság a szabadban tartózkodóknak, mert a sok eső nyomán kialakuló vízállások kiváló tenyészőhelyet biztosítanak a szúnyoglárvák fejlődéséhez.
Az elmúlt évekhez hasonlóan, önkormányzatunk a szúnyoggyérítési feladatok megszervezése és végrehajtása érdekében, az idei esztendőben is csatlakozott a Gyomaendrőd Város Önkormányzata által vezetett Körös-völgyi Konzorciumhoz.
A 2020-as évtől jelentősen változtak a szúnyoggyérítés szabályai, mind az engedélyezett szerek, mind a kijuttatás technológiáját illetően. Korábban az imágók gyérítésére légi kémiai kezelés engedélyezett volt, azonban a légi kémiai kijuttatásra engedélyezett szúnyogirtó készítmények engedélye lejárt, így a továbbiakban ezt a technológiát csak járványügyi veszélyhelyzet esetén, az országos tisztifőorvos egyedi hozzájárulásával lehet használni.
Így az irtást végző vállalkozásoknak a légi kémiai gyérítés helyett, földi úton történő irtószer kijuttatási technológiára kellett berendezkedniük. Mely során egy piretroid hatóanyagú irtószert permeteznek a szakemberek földi úton, azaz platós gépjárművön rögzített berendezések segítségével.
Az irtószer a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan. A kezeléseket napnyugta után kezdik, így a méhekre, és más nappal aktív rovarokra nem jelent veszélyt a szúnyogirtás (az alacsony dózis miatt a méhfélékre és más kevésbé érzékeny rovarokra egyébként sincs letális hatása a készítményeknek). Ennek ellenére elővigyázatossági okokból a gyérítést megelőzően az önkormányzat tájékoztatja a méhészeket, hogy mikor és hol lehet permetezésre számítani.

⚠️Kondoroson megfelelő időjárási körülmények esetén, a földi kémiai védekezés 2020. június 29-én a napnyugta utáni időszakban kerül elvégzésre. Tartaléknapok: 2020. június 30-július 01.⚠️

Tisztelettel: Ribárszki Péter

Elérhetőségek

Kondoros Varos Onkormanyzata

Kondoros Város Önkormányzata

5553 Kondoros, Hősök tere 4-5.
Tel: 66/589-300
  66/589-310
Fax: 66/589-302
E-mail: polhi@kondoros.hu

Ügyfélfogadás

H: 8.00 - 12.00, 12:30 - 16:00
K: nincs ügyfélfogadás
Sz: 8.00 - 12.00, 12:30 - 16:00
Cs: nincs ügyfélfogadás
P: 8.00 - 12:00

viz banner

uszt logo rgb

kiksz-logo-final

Energia kozpont logo

darfu logo

vati logo

korosvolgyihrt

szennyviz logo

Copyright © 2020 Kondoros Város Önkormányzata.

Minden jog fenntartva.