Menü

Elérhetőségek

Kondoros Város Önkormányzata
Kondoros Város Önkormányzata

 

Cím: 5553 Kondoros,
Hősök tere 4-5.
Tel:  66/589-300
Fax: 66/589-302
E-mail:

 Ügyfélfogadás:

 

H: 8.00 - 12.00, 12:30 - 16:00
K: nincs ügyfélfogadás
Sz:  8.00 - 12.00, 12:30 - 16:00
Cs: nincs ügyfélfogadás
P: 8.00 - 12:00

 Közadatkereső logó

Kormányhivatal

Békés Megyei Kormányhivatal

Magyar Államkincstár

 

 

Petőfi István Művészeti Iskola komplex energetikai fejlesztés

szechenyi 2020 ASP

szechenyi 2020

 

Tisztelt Válaszadó! A kérdőív kitöltésével Ön „A helyi identitás és kohézió erősítse Csorvás, Gerendás, Kétsoprony és Kondoros települések lakói számára” című projekt megvalósításában nyújt segítséget Kondoros Város Önkormányzata számára. A válaszadás hozzájárul a közösségfejlesztési programjaink elindításához, a projekt során megvalósításra kerülő tevékenységek előkészítéséhez.

ŰRLAP KITÖLTÉSE

Tisztelt Lakosok!

 Az országos tisztifőorvos – az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását – 2019. augusztus 10. (szombat) 0:00 órától 2019. augusztus 12 (hétfő) 24:00 óráig másodfokú hőségriasztást ad ki.

A hőség veszélyeket rejt, így kérjük, hogy az alábbi magatartási, viselkedési szabályokat, megelőző intézkedéseket tartsák be, és segítsék másokkal is betartatni:

 • az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre
 • kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását
 • 11 és 15 óra között ne tartózkodjanak a tűző napon
 • megfelelő ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen
 • ne hagyják a gyermekeket, állatokat parkoló autóban
 • aki teheti, töltsön több órát légkondicionált helyiségben
 • a bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája elérhető a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság weboldalán. 
 • azok, akik szívgyógyszert szednek, a vízhajtás mellett is fogyasszanak elegendő mennyiségű folyadékot, azaz a szokásosnál egy literrel többet a forró napokon
 • a 65 évnél idősebbek, különösen a szívbetegségekben és magas vérnyomás betegségben szenvedők a melegben fokozódó panaszaikkal azonnal forduljanak orvoshoz
 • nagy melegben zuhanyozzon langyos vagy hideg vízzel akár többször is
 • ha van elektromos ventillátora, használja a nagy melegben

A nagy hőség bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok. Ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív és érrendszeri betegségben szenvedők. Az autóval közlekedők figyelmére is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg, ők fokozott óvatossággal vezessenek. Akik a kánikulát vízparton töltik, napozás után hűtsék le magukat mielőtt a vízbe mennének, ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

A második fokozatú, a narancssárgával jelölt jelenségek, már tényleges károkhoz vezethetnek, vagy akár személyi sérülést, balesetet is okozhatnak. Fontos, hogy ilyenkor már rendszeresen tájékozódjanak az időjárás alakulásáról. Kövessék a média által közvetített tanácsokat, és a hatóságok utasításait.

Kondorosi Közös Önkormányzati Hivatal

 

„Tehetségek a hagyományok nyomában”

Iskolánk az NTP-KNI-18-0090 azonosító számú pályázatban 1.100.000,-Ft vissza nem térítendő támogatást kapott az Emberi Erőforrás Minisztériumától.   A fenti címmel  60 órás tehetséggondozó programunk megvalósításával  20 tanulónk a 2018-2019-es tanévben  élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodtak.

Az együtt töltött idő során különböző népi játékokkal, egyszerű tánclépésekkel, kézműves tevékenységekkel, hagyományos népi ételekkel és készítésük módjával ismerkedhettek meg, mely során fejlődött a gyerekek zenei és mozgáskészségük, téri tájékozódásuk, figyelmük, megfigyelőképességük, kézügyességük, önismeretük és az egész személyiségük. A népi hagyományokról, régi értékekről megfelelő képet kaptak, a szlovák nyelvet ezáltal többen megismerték. A hagyományokat remélhető, hogy tovább ápolják és továbbadják.

A Szarvasi Kézműves Tanyán a régi lakóház berendezéseivel ismerkedhettek meg a gyerekek. Luca napi táncházban is jártunk a tanév során, felelevenítve a Luca napi népszokásokat. Népi játékokkal és szlovák táncokkal, szlovákság kultúrájával találkoztunk. A Kondorosi Szlovák bálon is örömmel táncoltak a gyerekek. Készítettünk Kisze bábot, elűzve a telet, fel is vonultunk velük.  Nagyon finom kapusznyikát, kürtös kalácsot, haluskát készítettünk jó hangulatban, nótázás és játék közepette. A Békéscsabai Szlovák Általános Iskolát is meglátogattuk, és a Kismalac és a farkasok c. mesét adtuk elő eltáncolva. Két napos kirándulás is részese volt a pályázatnak, melynek során Pilisszántóra utazott el a csoport, ahol a helyi általános iskolásoknak adtuk elő kis műsorunkat. Jókat túráztunk, kacagtunk, mókáztunk.  A szentendrei Skanzent is bebarangoltuk.  Az ott felállított színpadon rögtön táncra perdültünk. Az VII. Petőfi Gálán az összes Százszorszépes megmutatta, hogy mit tanultak egész évben.

A pályázat lehetővé tette, hogy azok a gyerekek is megismerkedjenek a szlovák nyelvvel, népi kultúrával, hagyományaival, értékeivel, akik még nem találkoztak vele, és reméljük, hogy kedvet kaptak a szlovák nyelv tanulásához, hagyományok ápolásához, továbbadásához.

Él, mint hal a vízben

A Kondorosi Petőfi István Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, Kollégium „Él, mint hal a vízben” című NTP-MTTD-18-0160 azonosítójú számú pályázatát 20 tanuló bevonásával valósította meg a 2018/2019-es  tanévben, melyhez az Emberi Erőforrás Minisztériuma 870.000,-Ft vissza nem térítendő támogatást biztosított.

A 60 órás tehetséggondozó pályázat elsődleges célja az volt, hogy a gyermekekkel tevékenységközpontú tapasztalatszerzés útján sajátíttassa el a vizek ökológiájának alapvető ismereteit, formálja környezettudatos gondolkodásukat.

A másodlagos cél az egész iskolát érintette, a foglalkozások során ugyanis létrehoztak a gyerekek egy akváriumot és egy állandó kiállítást, mely a magyar vizek élővilágát mutatja be az iskola minden tanulója számára.

A munka vízminőségvizsgálattal kezdődött, két természetes vízmintát és csapvizet hasonlítottunk össze. Ezután a tanulók előadást hallgattak meg a vizek élőlényeiről, majd a tettek mezejére léptek és vízinövényeket, halakat gyűjtöttek a környező vizekből. A gyűjtés során két cifrarákot is sikerült „beszereznünk”. Kikapcsolódásként egy úszós horgászversenyen is részt vettünk, ahol számos halfajt sikerült azonosítani, néhányuk szintén az akvárium lakója lett.

Az akváriumot is a gyerekek rendezték be, kavicsot mostak, növényt ültettek. Az eredmény egy nagyon szép vízi világ lett, amit az iskolások nagy örömmel nézegettek a szünetekben.

A kiállítást hivatalosan is megnyitottuk, az ünnepségen Kondoros Város polgármestere Ribárszki Péter volt a díszvendégünk.

A sok tudást nem öncélúan gyűjtötték a gyerekek, több foglalkozást is tartottunk óvodásoknak, alsósoknak és felsősöknek egyaránt. A foglalkozások új ismereteket nyújtottak a vendégeink számára, a bevont tanulók pedig elmélyítették tudásukat.

Az éves munka végén 3 napos bentlakásos táborban vettek rész iskolásaink, itt a terepmunkán és a kenus természetjáráson kívül láthattak látványos csukaetetést, de jutott idő a horgászatra, fürdésre és a pihenésre is. Méltó  lezárása volt ez a foglalkozás-sorozatunknak, mindenki sok élménnyel tért haza.

Copyright © 2014 Kondoros Város Önkormányzata.

Minden jog fenntartva.