energiahatekony onkormanyzat

Közadatkereső logó

Kormányhivatal

Békés Megyei Kormányhivatal

Magyar Államkincstár

EMMI

BGA

Petőfi István Művészeti Iskola komplex energetikai fejlesztés

szechenyi 2020 ASP

szechenyi 2020

 mak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kondoros Város Önkormányzata 2017 decemberében a TOP-1.1.3-16 „Helyi gazdaságfejlesztés” c. pályázati felhívás keretében 100%-os támogatási intenzitású, vissza nem térítendő támogatásban részesült. A megítélt támogatás összege nettó 215.051.047 Ft.

A projekt leírása: A pályázat célja, hogy Kondoros Város Önkormányzata saját zöldségtermeléséből eredő kész termékek tárolása, valamint elraktározás későbbi felhasználásra, illetve helyi és környékbeli gazdálkodók zöldség- és gyümölcsterméseinek leszüretelését követő raktározása, tárolása későbbi értékesítés céljából megoldott legyen. A fejlesztés során kialakításra kerül egy modern hűtőház Kondoros város belterületén. A termelés bővítéséhez nélkülözhetetlen, hogy az alapanyag ellátottság a korszerű hűtőházi feldolgozó technológia alkalmazásával biztosítható legyen, a vásárlói igények kielégítésre kerüljenek és több helyi termelő és vállalkozó tudjon megjelenni a lokális piacokon.

Az építési helyszín adatai:

az ingatlan tulajdonosa (építtető): Kondoros Város Önkormányzata

építés helye: 5553 Kondoros Csabai út, hrsz: 2066

telek területe: 11642 m2

a terület építési övezeti besorolása: Gksz-3

A tervezett építmény rendeltetése: zöldség- és gyümölcs tároló hűtőház

Tervezési koncepció:

A zöldség- és gyümölcs tároló hűtőház megépítésével az Építtető új szolgáltatást kíván biztosítani a helyi termelők részére, amelynek révén meg tudják oldani a megtermelt zöldségeik, gyümölcseik hűtött tárolását. Így a szezonon túl is meg tudják őrizni a termékeik kiváló minőségét, illetve a primőr áruk megjelenéséig friss áruval tudják ellátni a fogyasztókat. A vállalkozás új munkahelyek teremtését teszi lehetővé. A helyszín kiválasztásánál a kistérségi adottságok és a közlekedési kapcsolatok jelentettek fontos szempontot.

Helyszínrajzi elrendezés:

A tervezett beépítés paraméterei:

- építési övezeti besorolás: Gksz-3

- telek területe: 11642 m2

- bruttó beépített alapterület: 663,91m2

- beépítési százalék: 5,7%

- zöldfelület területe: 9964,29m2

- zöldfelület: 85,6%

- földszinti padlószint ±0,00 = 86,50 mBf

A hűtőház szabadon állóan kerül elhelyezésre, az északi telekhatártól 12,00 m-re, az északi telekhatárral párhuzamosan, a keleti oldalkert felőli építési határvonalhoz illesztve.
A telken kialakított közlekedési rend szerint egyetlen személy- és teherforgalmi bejárat létesül.
Az új épülethez tartozó személyforgalmi parkolók az épület északi homlokzata előtt, az előkertben kerülnek kialakításra, összesen 6 db.
A teherforgalom a rakodás idejére az épület nyugati oldalán parkol, valamit itt történik az áru be- és kitárolása is. A kialakított úthálózat tartalmazza a leálló zónákat, és a szállító járművek manőverezéséhez, megforduláshoz szükséges helyigényeket.
A közművek és csatlakozó műtárgyak a helyszínrajzon jelölt helyen kerülnek kialakításra.
A vagyonvédelem biztosítására a telek egy részét, táblás drótfonatos kerítéssel tervezzük körbekeríteni.
A szállító járművek beközlekedését egy nagyméretű úszókapu biztosítja majd.
Az épület padlósíkja a szomszédos telek jelenlegi terepszintjéhez igazított, a telek talajmechanikai és talajvíz viszonyait figyelembe véve.

Alaprajzi elrendezés:

A hűtőház földszintes kialakítású, befoglaló mérete 18,70 x 33,10 m, ereszmagassága ~5,00 m, tető hajlásszöge: 8,5O. A befoglaló méreten felül egy kb. 4,0 m széles lapostetős kialakítású szociális rész található kiszolgáló egységként.

A hűtőházban az építtető igényeinek megfelelően, 4 db hűtött tárolót (+3/+5oC) és egy mélyhűtő tárolót (-18/-20oC) terveztünk. A hűtött tárolók szabad belmagassága 4,0 m.

A hűtőházak esetében a hűtött kamrák közvetlenül nem nyílhatnak a szabadba, ezért a hűtött tárolók előterében egy manipuláló helyiség lett kialakítva. A manipulációs térben csak a termékek be- és kitárolása folyik. A betárolt termékek tisztítása, mosása, nagy volumenű válogatása nem itt történik. A hűtőházba csak megfelelően előkészített és válogatott termék érkezik.

A technológiai berendezések elhelyezésére egy gépházat is kialakítottunk.

A szociális épületrészben a dolgozók részére (4-5 fő), öltözőt, zuhanyzót, WC-t, pihenő/étkezőt és egy átvevő/iroda helyiséget terveztünk.

A hűtőház működtetéséhez kb. 50kW elektromos áram betáplálására van szükség, valamint víz- és szennyvízcsatorna csatlakozást kell kiépíteni. A gazdaságos, korszerű üzemeltetés érdekében, a megfelelő tájolású tetőfelületre, a hálózatra visszatápláló, kb. 30,0 kWp teljesítményű, fotovoltaikus napelem rendszer kerül majd telepítésre. A vagyonvédelem biztosítására az ingatlanegyszerű drótfonatos kerítéssel kerül körbekerítésre. A szállító járművek beközlekedését nagyméretű úszókapu biztosítja, manőverezésükhöz, illetve a be- és kitárolás helyigényének biztosítására az épület előtt egy szilárd burkolatú rakodóhely kerül kialakításra.

A mélyhűtő tárolókban elektromosan fűtött vasbeton lemez készül 12 cm vastagságban, majd párazáras után 15 cm vastag 1.500 kg/m2 teherbírású hőszigetelés kerül elhelyezésre. Ipari beton burkolat készül 15-18 cm vastagságban, acélhajas betonból, gépi simítással, pormentes kivitelben, rugalmas dilatáció képzéssel. A hűtött tárolókban a panelek védelmére 45 cm magas, 10 cm vastag beton lábazat készül.

A szociális rész helyiségei víz- és hőszigetelt padló szerkezetű kerámia burkolatot kapnak.

A hűtött tárolóknál 2000/2400 mm tiszta méretű, 70 mm vastag, egyszárnyú hűtőkamra tolóajtók készülnek, küszöb nélkül, kézi nyitással, belülről vésznyitóval, zárható kivitelben, a mélyhűtő tárolónál pedig 2000/2400 mm tiszta méretű, 120 mm vastag, egyszárnyú mélyhűtő-hűtőkamra tolóajtó, küszöb- és tokfűtéssel, kézi nyitással, belülről vésznyitóval, zárható kivitelben. A manipuláló helyiségre 3000/3000 mm névleges méretű, szekcionált, hőszigetelt ipari kapu beépítését tervezzük, 1 sor ablak elemmel, gépi működtetéssel, zárható kivitelben. Az egyéb nyílászárók korszerű, hő hídmentes műanyag profil szerkezetűek. Az ablakszárnyak 3-as ütközéssel, 2-szeres rugalmas tömített ütközéssel kerülnek kialakításra. Az ablakszárnyba 3 rétegű (4-12-4-12-4) hőszigetelő üvegezés kerül beépítésre, gáztöltetű (argon) üvegezéssel. A belső válaszfal ajtók acéllemez tokszerkezettel és acéllemez borítású ajtólapokkal kialakított Novoferm ajtók.

A vízellátás közterületi vízvezetékről biztosítható. A vízmérőóra a telekhatáron belül helyezkedik el, aknában. Az egyes berendezési tárgyakhoz csatlakozó ágvezetékek a falhorgonyban és a padlóban szerelendők. A vízvezeték anyaga Wavin Future K1 ötrétegű műanyag cső szigeteléssel. A használati meleg víz előállítása villanybojlerrel történik.

A szennyvíz ágvezetékeket szabványos PIPELIFE KG-, PVC lefolyócsövekből készülnek, a szükséges ragasztásokkal, kötésekkel, amelyek a falhorgonyban és a padlóban szerelendők. A vizes berendezések az Alföldi Porcelángyár, a csaptelepek a Mofém gyártmányúak.

A szociálishelyiségek fűtéséről infrapanelek fognak gondoskodni. A hűtéstechnikával kapcsolatban a tervezők még a beérkező árajánlatokra várnak a beszállítóktól.

Az épület elektromos teljesítmény igénye kb. 50 kW, 400/230V. A főelosztó berendezés a gépészeti helyiségben kerül elhelyezésre.

A belső világítás a hűtött tárolókban LED fényszórókkal, egyéb helyeken fénycső armatúrákkal tervezett. A belső szereléshez M réz vezetékek kerülnek felhasználásra, védőcsatornába szerelve.

Kedvezményezett: Kondoros Város Önkormányzata

A megvalósítás helyszíne: 5553 Kondoros, 2066. hrsz.

A projekt megvalósítási időszaka: 2018.01.01-2021.09.30.

A megítélt támogatás összege: 215.051.047 Ft.

A projekt európai uniós támogatás segítségével, a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

 

Elérhetőségek

Kondoros Varos Onkormanyzata

Kondoros Város Önkormányzata

5553 Kondoros, Hősök tere 4-5.
Tel: 66/589-300
  66/589-310
Fax: 66/589-302
E-mail: polhi@kondoros.hu

Ügyfélfogadás

H: 8.00 - 12.00, 12:30 - 16:00
K: nincs ügyfélfogadás
Sz: 8.00 - 12.00, 12:30 - 16:00
Cs: nincs ügyfélfogadás
P: 8.00 - 12:00

viz banner

uszt logo rgb

kiksz-logo-final

Energia kozpont logo

darfu logo

vati logo

korosvolgyihrt

szennyviz logo

Copyright © 2020 Kondoros Város Önkormányzata.

Minden jog fenntartva.